Nageltrång

Vid nageltrång skär kanten på nageln in i huden. Det vanligaste stället att få nageltrång på är i stortån.
Detta orsakas ofta av för trånga skor, felaktigt klippta naglar eller andra orsaker som yttre våld. T.ex. vanligt hos fotbollsspelare m.m.

Symtom:
Huden vid nagelkanten blir öm, svullen och rodnad.
När nageln skär in i huden kan bakterier tränga in och orsaka en infektion. Då bildas det var och du kan få en kraftig smärta. Speciellt när du har skor på dig och belastar foten.

Behandling:
För att avlasta smärtan kan du trycka in en liten bit gasväv under nageln som fuktas med alsollösning. Om detta inte hjälper ska du söka hjälp av i första hand en medicinsk fotterapeut som gör en bedömning vilken behandling som bör göras.
Fotterapeuten kan ta bort vissa nageltrång beroende på hur långt ner de sitter på nageln.
Man tar då bort en liten bit nagel och filar så att det finns utrymme i nagelfalsen och inte tryck uppstår. Man lägger också dit en bit gasväv för avlastning de första dagarna.

Om nageltrånget sitter längre ner kan vårdcentralen hjälpa dig. Dom gör en sk. operation König. Detta betyder att dom tar bort en större bit av nageln och rensar bort så att den biten inte kan växa upp igen.

Sök läkare direkt om:
Kraftig smärta
Kraftig rodnad
Var
Svullnad
Då behöver du antibiotika före behandling.

Förebyggande:
För att minska risken att få nageltrång bör du använda skor som är rymliga och strumpor som du kan röra på tårna i.
Klipp nageln rakt över och inte för kort. Nagelns hörn ska hamna utanför nagelbädden och inte klippas runda. Det är bra att klippa naglarna med en rak nagelsax. Om nagelkanterna känns vassa kan du runda av dem med nagelfil.