Fotvårtor

Fotvårtor orsakas de av humant papilloma virus, HPV, och är mycket smittsamma. Samma typ av virus som Herpes. Viruset tar sig in via sprickor i huden och orsakar att det hårda proteinet keratin bildas i huden. Vårtor på händerna växer oftast utåt, men när de sitter under foten trycks de in i huden av kroppstyngden.

Symtom
Fotvårtorna ser ut som en platt fläck av förhårdnad hud. Dom kan vara mjuka i mitten och är ofta vita med små svarta prickar. Prickarna är blodkärl som försörjer fotvårtan med näring och betyder ofta att vårtan är på väg att växa bort. Till skillnad från vårtor på händerna, vilka oftast är helt smärtfria, kan fotvårtor skapa obehag och smärta då de ständigt utsätts för trycket från din kroppstyngd.

Hur sprids fotvårtor?
Fotvårtor kan smitta både genom direktkontakt med en vårta på en smittad person, eller genom indirekt kontakt, till exempel om du delar handdukar eller skor som bär på hudceller från en vårta. Utrymmen där det är stor risk att smittas är i badhus och i offentliga duschrum.
 

Att förebygga fotvårtor
HPV-viruset finns överallt och att förebygga fotvårtor är svårt men det finns några saker du kan göra för att undvika att smittas och föra smittan vidare.

- Undvik att röra vid dina egna vårtor då de kan spridas vidare till andra kroppsdelar på detta vis.
- Torka fötterna ordentligt efter att du duschat och smörj in dem för att förhindra hudsprickor.
- Byt strumpor varje dag.
Gå inte barfota på golv där andra gör det.
- Dela inte handdukar, skor eller strumpor med någon som har fotvårtor.
- Gå inte barfota på offentliga platser såsom omklädningsrum och delade duschar, om du  redan har vårtor så sprider du inte smittan vidare.Behandling
Det finns flera olika behandlingar för fotvårtor. Vissa mer effektiva än andra.
Det man måste tänka på oavsett vilken behandling man väljer är att aldrig fila på en vårta. Det är det yttersta lagret som smittar. Man bör skära bort det istället. Rekommenderar därför att man går till en fotterapeut och får hjälp med detta.

Vårtfri:
Är ett medel som penslas på vårtan. Det finns två olika typer men med samma innehåll. Den ena penslas på varje dag medan den andra penslas på var sjunde dag.

Frysning:
Man fryser direkt på vårtan i ca sex omgångar. Hur lång tid man sprayar på per gång beror på vilket kylspray man använder, dvs hur kallt det är. Jag använder Hydrozid.

Verrutop:
Först skär man ner vårtan och sedan tvättar man av den med sprit. Därefter droppar man på en lösning i 3 omgångar.
Efter behandlingen får man med sig sprit hem för att tvätta vårtan med 2 ggr/dagligen i 7 dagar.
Beroende på vårtans motståndskraft kan man behöva fler behandlingar.